Recycled Adventi Naptár

Posted on by 0 comment
Print Friendly, PDF & Email

Judit barátnőmtől kaptam egy új ötletet, ő hogyan készül az adventra. Megosztom veletek is, olvassátok el az Ő pénztárcabarát ötletét:)

AdventmasSorakoznak otthon a játékok és a gyerek nem tud mit kezdeni magával? Tele van a  fiók elkezdett, de befejezetlen foglalkoztató füzetekkel, színezőkkel, parlagon heverő matricákkal? A gyereket nehéz a TV és a számítógép bűvköréből kivonni? Nincs pénz az adventi naptárra?

Akkor itt az ideje, hogy újra átgondold az adventi naptár lényegét! Én ezt tettem, mert a fenti négy kérdésre bizony igen volt a válaszom.

Mi az a recycled adventi naptár?

0. A fejemből a múlt hétvégén kipattant ötlet, egy hosszú és itthon nehezen eltelő hétvége után.Ugye ismerős?

1. A meglepetések a gyerekszobából kerülnek majd ki, de mégis izgalmas, hogy aznap mi lesz a dobozban!?

2. A cél az, hogy a gyerkőc elfoglalja magát és közben elfogyjanak a félig elkezdett szinezők, kivágósok, matricák, előkerüljenek rég elfeledett játékok.

3. A gyerek szívesen veszi így az irányítást, mert a játékok nyújtotta tevékenységek viszonylag gyorsan változnak.

4. Bizonyos játékok szelektálását is el lehet végezni, mert elképzelhető, hogy egy régi játékhoz kedvet kap és többször elő fogja venni, vagy éppen látszik már rajta, hogy a játék mehet az olx-re, mert kinőtte.

Hogyan kezdtem neki?

Fogtam egy cipős dobozt, becsomagoltam karácsonyi csomagolópapírral, és beavattam a gyermeket, röviden elmondtam neki, hogy idén kicsit más lesz az adventi naptár.Nálunk már holnaptól indul az idei adventi meglepetések sora. Az első “meglepetés” egy régen elfelejtett hagyományos tetriszjáték lesz (kb.negyed óra játékidő), a második egy kivágós könyv egy még el nem készített lapja(kb fél óra elmélyült vagdosás, ragasztás, tervezés), a harmadik egy labirintusokat tartalmazó foglalkoztató bizonyos oldalai (az elsősöknél alkalmazott házikó jelet tettem a megoldandó oldalakra,kb 10-15 perc lesz ), a negyedik pedig egy régen olvasott angol képes könyvecske( együtt nézegetjük, olvassuk kb negyed óráig).Ez körülbelül másfél óra értelmes tevékenységet ad majd a hosszú délutánban. Ha mind a négy játékot kivégezte, akkor kap egy kis csokitallért, ez motiváló lehet akkor, ha esetleg valamelyik játékfeladat nem annyira érdekes.

Mit szól mindehhez a gyerek?

Alig várja, hogy holnap suli után kinyithassa!Nem az ajándék tényleges újdonsága a lényeg, hanem az ötlet újszerűsége.

Miért jó ez?

Minden rendelkezésre áll a lakásban.

A félig elkészített színezők és társaik be lesznek fejezve, nyugodt szívvel adjuk a papírgyűjtésbe, és akkor már tényleg érdemes lesz újat venni.

Előkerülnek olyan játékok, amelyekről a gyerek esetleg meg is feledkezett, és rájön, hogy még mindig jót játszik velük.

Nem kerül pénzbe.

A gyerek értelmes dolgokkal tölti az időt és garantáltan nem kéretzkedik a TV és a számítógép elé.

Szervezi a gyerek időtöltését, anélkül, hogy kötelező lenne.

Ha van kedvünk, játszhatunk együtt egy társast vagy bármi mást.

Talán segíthet átgondolni, mit is lesz érdemes karácsonyra venni, na és milyen mennyiségben…

Category: Esőnapokra, Játsszunk

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.