Országház

Posted on by 0 comment
Print Friendly, PDF & Email

Tudom, elcsépelt dolog budapesti látnivalónak a Parlamentet megemlíteni, de szerintem egyszer minden budapestinek is illene megállni és megnézni. Mert persze sokszor láttuk/látjuk autóból, buszból, villamosból kibámulva, de úgy igazán odasétálni, megnézegetni minden oldaláról nem nagyon szoktuk. Akinek pedig van kedve és ideje, az belül is körülnézhet! Igaz kisgyerekeknek ez a program nagyon unalmas lehet, de egy nagyobb iskolás gyerek szerintem biztos, hogy érdekesnek találná a Parlamentet belülről.

Az újonnan átadott Látogatóközpontból induló turistacsoportok egy közel 50 perces séta keretében járják be az Országház legszebb helyiségeit.

Aranyozott lépcsőház

XVII-es lépcsőház

A Házban található 28 lépcsőház közül a díszesen aranyozott XVII-es lépcsőházon keresztül vezet a séta az épület legreprezentatívabb emeletéig, a főemeletig. A szobrokkal és színes üvegablakokkal szegélyezett, díszfestéssel gazdagon borított városi folyosóról szép kilátás nyílik a felújított Kossuth térre, a Nemzet főterére.

felsohazi

Felsőházi ülésterem

Ezt követően a régi felsőházi üléstermet tekintheti meg a látogató, amely ma konferenciák, tanácskozások helyszínéül szolgál. A terem szlavóniai tölgyből készült kazettákkal és sűrű aranyozással díszített, kiváló akusztikával és többszintes karzattal rendelkezik. Az ülések patkó alakban kerültek elhelyezésre. A patkó talpfala mentén magasodik a tölgyfából készült hatalmas elnöki és szónoki emelvény. A mögötte elhelyezkedő főfalon Magyarország uralkodócsaládjainak festett címerei láthatók, míg az emelvény két oldalán a nemesség történelmi szerepét kiemelő falfestmények vannak. Szemet gyönyörködtető a hét sorban katonásan sorakozó barna, zöld és piros színekben pompázó, asztalok és padok együtteséből álló 453 képviselői ülés.

tarsalgo

Felsőházi társalgó

Az üléstermet elhagyva a helyiséghez csatlakozó felsőházi társalgó termébe érkezünk. A pécsi Zsolnay gyárban készült, a maga korában újításnak számító különleges anyagú pirogránit szobrok régi magyar népcsoportoknak és mesterségeknek állítanak emléket. A terem ékessége Európa legnagyobb kézi csomózású szőnyege, amely türkiz színben pompázik a lábunk alatt.

kupolacsarnok

Kupolacsarnok

Utunk innen a Ház mértani és Magyarország szimbolikus középpontjába, a kupolacsarnokba vezet. Itt őrzik ugyanis 2000. január 1. óta a magyar Szent Koronát és a koronázási jelvényeket, Európa egyik legrégibb koronázási együttesét, amelyre a nap 24 órájában honvéd koronaőrök vigyáznak. A közel 27 méter magas kupolacsarnok legalsó szintjét körfolyosó díszíti. Ehhez kapcsolódik a tizenhat ágú pompás csillagboltozat, amelynek ágai közé karcsú, színes üvegablakokat építettek. A pillérkötegek tövében aranytalapzaton magyar uralkodók szobrai állnak, apródjaik társaságában, aranybaldachin alatt.

folepcsohaz

Díszlépcsőház

Az országházi látogatást az épület másik ékkövének tartott helyisége, a díszlépcsőház megtekintése zárja. A teret uraló, vörös színű szőnyeggel borított, 96 fokból álló lépcsősor a főbejárattól a kupolacsarnokig vezet. Két nagyobb és egy kisebb falfestmény tekinthető meg a főlépcsőház mennyezetén, melyek Lotz Károly festőművész munkái. A helyiség ékessége nyolc darab, egyenként négy tonna súlyú gránitoszlop, amelyből összesen 12 darab található a világon. A teret két oldalról szegélyező díszes üvegablakok Róth Miksa műhelyének remekei.

Nyitva tartás:

április 1. – október 31. hétfő – péntek: 8:00 – 18:00 , szombat – vasárnap: 8:00 – 16:00

november 1. – március 31. hétfő – vasárnap: 8:00 – 16:00

Belépő ára:

Kedvezményes jegy Magyarország és az Európai Unió felnőtt állampolgára számára: 2200 Ft/fő

Kedvezményes jegy Magyarország és az Európai Unió diákjai (6-24 év) számára: 1200 Ft/fő

A 6. életévüket be nem töltött kiskorúak ingyenes belépőjegyre jogosultak

( Állami ünnepnapokon ingyenes szokott a belépés lenni. )

Online jegyvásárlás itt lehetséges: http://www.jegymester.hu/hun/Production/480000/Parlamenti-latogatas

Iskolai csoportok a https://parlament.jegymester.hu/iskola oldalon regisztráció után jelentkezhetnek.

A társadalmi, állampolgári és gazdasági ismeretek elsajátítását célzó tantárgyak keretében érkező magyarországi általános- és középiskolai csoportok és kísérőik (maximum 3 fő) számára a látogatás díjmentes.

Az Országház épületébe kizárólag előzetes biztonsági átvizsgálás után lehet belépni.

Fotók és a cikk forrása: http://latogatokozpont.parlament.hu/latogatas

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.