Készítsünk madáretetőt a gyerekekkel!

Posted on by 0 comment
Print Friendly, PDF & Email

Itt a tél és ilyenkor a madarakra is gondolni kell, akik nem találnak annyi élelmet. A gyerekek biztos szívesen készítenek nekik madáretetőt vagy madáreleséget.

A kiürült tejes dobozokból pl. ilyen szép kis madáretetőt lehet készíteni, nézzétek csak:

fallbirdfeeders Mod Podge bird feeders

Csak a gyerkőc fantáziáján múlik milyen házikót készít a madaraknak. Eleségnek tehettek bele napraforgó magot, tört diót, mákot, kölest. Vagy vehetünk kész madáreleséget is az állatkereskedésekben, nagyobb áruházláncokban.

Készíthettek magvakból fellógathatós madáreleséget is:  olvasztott marhafaggyúba keverjünk napraforgót, apróra tördelt diót, mogyoródarabokat, gabonaszemeket. A masszát  töltsük formába, tegyünk bele akasztót és ha megszilárdult, akasszuk ki egy faágra.

Madaretetes

Ha ehhez nincs türelme a gyereknek, akkor egyszerűen csak készítsetek almaszeletekből, mazsolából és más gyümölcsdarabokból girlandokat és azt akasszátok ki a házatok előtt álló fára:

Girlandmadaraknak

Ha elkezdtétek etetni a környéketeken lakó madarakat, akkor gondoskodjatok az utánpótlásról, ha azt látjátok ,hogy már elfogyott, amit kitettetek. Hisz felelősséget vállaltatok értük és ezt már a kisgyerekeknek is el lehet magyarázni. Ha hirtelen abbahagynánk a tél közepén a már odaszokott madarak etetését, akkor el is pusztulhatnak, mivel a tartalékaik csak egy éjszaka átvészelésére elegendőek. Ha másnap nem jutnak eledelhez, még egy fagyos estét nem bírnak ki.

Az etetésük mellett az itatásra is figyelni kell. Kis műanyag tálkában vizet is tegyetek ki nekik pl. az ablakpárkányotokra vagy az erkélyetekre. Ha éjjel nagyon lehűlne a levegő és megfagyna a víz, akkor figyeljetek rá, hogy másnap újat rakjatok ki nekik.

Ha szeretnétek még többet megtudni a téli madáretetésről, akkor a Magyar Madártani Egyesület oldalán olvashattok róla bővebben.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.