Indul a szezon az Állatkertben

Posted on by 0 comment
Print Friendly, PDF & Email


Kedden délelőtt tartották a hivatalos szezonnyitót a Fővárosi Állat- és Növénykertben. Az eseményen az intézmény főigazgatója, prof. dr. Persányi Miklós részletesen ismertette a kerti idei programkínálatát, és bemutatkoztak az Állatkert nemrégiben érkezett új jegesmedvéi is.
Az új jegesmedvék

A Fővárosi Állat- és Növénykertben nagy múltja van a jegesmedvék tartásának. A most érkezett jegesmedvék egyazon alomból született testvérek, mindketten hímek és 2015. november 28-án jöttek a világra a Moszkvai Állatkertben. Onnan is érkeztek repülővel. Nem egészen másfél éves életkorukkal igen fiatal állatoknak számítanak: ugyan bocsnak már nem lehet őket nevezni, de még évekig növekedni fognak, az ivarérettséget nagyjából 5, a tenyészérett kort pedig 7-8 éves korukban fogják elérni.

Belij és Szerij a jegesmedvék összehangolt állatkerti tenyészprogramja (EEP) keretében kerültek Budapestre. A jegesmedvék bemutatkozásának részeként a Magyar Jégkorong Szövetség a Belij nevű állatot jelképesen örökbe is fogadta.

Indul a szezon

A Fővárosi Állat- és Növénykert az idei szezonban is számtalan látnivalót kínál a nagyközönségnek. Jelenleg 785 állatfaj 7601 egyedét és 110 tenyészetét, a Margitszigeti Kisállatkertben pedig 25 állatfaj 145 egyedét mutatják be.

Igen sok állatnál jelenleg is kölykök, illetve fiókák cseperednek. A zsiráfoknál például idén három borjú is napvilágot látott, az orangutánoknál valóságos „óvodában” gyönyörködhet a közönség (ezek a kölykök ugyan korábban születtek, de az emberszabásúaknál lassú az egyedfejlődés), és egyre önállóbb Bejgli, a sörényes hangyász kölyök is. A közelmúltban volt szaporulat az indiai antilopoknál, és szépen gyarapodnak a Nagy-tó partján álló fákon fészkelő kormoránok fiókái is. Az év során további állatoknál is várhatók kölykök, majmoknál, makiknál, patásoknál és több madárfajnál is lehet számítani újabb kisállatokra. A legnagyobb szenzáció azonban várhatóan az elefántborjú lesz: Angele, az anyaelefánt várhatóan késő ősszel, vagy a tél elején hozza világra második utódját.

Több meglévő állatfajnál vérfrissítésekre, új tenyészállatok érkezésére kerül sor. A sisakos kazuároknál a közelmúltban érkezett egy fiatal tojó, a vízidisznóknál három új tenyészállatot szereztek be, a kuszkuszokhoz csütörtökön érkezett Bristolból egy új nőstény, s nemsokára egy nőstény komodói varánusz is érkezik majd. Lesznek olyan új fajok is, amelyeket eddig még sosem mutattak be Budapesten. A gila nevű ritka mérges gyíkok hamarosan láthatóak lesznek a Mérgesházban, s várhatóan még az idén mexikói viperagyíkok is érkeznek.

Az állatok mellett érdemes megemlíteni a növényeket is, hiszen a botanikai gyűjtemény mintegy négyezer növényfajból, fajtából és változatból áll. Közülük számos jelenleg is virágzik (téltemető, kikeleti hóvirág, tőzike, odvas keltike, ligeti csillagvirág, salátaboglárka, hússzínű hanga, a sáfrányok több faja stb.).

A szezon programjai közül érdemes kiemelni az úgynevezett „légyott programokat”. Ez a programegyüttes látványetetésekből, fókatréningből, elefánttréningből és egyéb, előre meghirdetett időpontban történő eseményekből áll. Délelőtt 10-től délután 4-ig minden egész és félórában vannak ilyen programok, a kezdési időpontok a kihelyezett táblákon, a bejáratnál elvehető térképen, illetve az intézmény honlapján is szerepelnek, így minden látogató maga tervezheti meg, hogy melyik eseményen szeretne részt venni.

További változatos programkínálattal készül az Állatkert a Föld napjához kapcsolódó Föld Fesztiválra (április), az Állatkertek Éjszakájára (augusztus 25.) és az Állatszeretet Fesztiválra (október) is. Idén is folytatódik a Zenés állatkerti esték koncertsorozat hagyománya, a koncertekre ebben az esztendőben is júniusban, illetve augusztusban kerül sor.

Megtartják a társadalmi felelősségvállalás körébe tartozó hagyományos rendezvényeket is. Ezek közül a március 27-i Gyermekvédelmi Nap van a legközelebb, júniusban a hagyományos Áloméj az Állatkertben programon krónikusan beteg gyermekek számára szerveznek programot, szeptemberben pedig a Sérült Gyermekek Napjára kerül majd sor.

A 2017-es év újdonságai közé tartozik még a megújuló energiákat bemutató Energia játszótér, illetve a hozzá kapcsolódó „Energia Rally” állomások. Ez a fejlesztés a Német Szövetségi Környezetvédelmi Alapítvány (DBU) társfinanszírozásával, illetve a Magyar Környezettudatos Építés Egyesülete együttműködésével valósult meg. Áprilistól a hétvégi napokon már üzemelni fog a régi vurstliból megmaradt klasszikus „falovas” körhinta is: ez az Állatkerti körútról közvetlenül közelíthető meg. A körhinta forgópódiumának figuráit, így a falovacskákat, a hintókat és a gondolákat az Állatkert a tél folyamán teljesen felújította, sőt, a játék új hajtásrendszert is kapott.

Az egykori Vidámpark területén zajló fejlesztések közül várhatóan az idei év második felében készül el a Mesepark-Mesevár munkacímet viselő bemutatóhely, amely a kisgyermekes családok igényeihez igazított, a mesékből ismerős állatokat felvonultató, játszóházzal kiegészített létesítmény-együttes lesz.

Category: Hírek

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.